İçeriğe geç

Osmanlıca Mahlul Ne Demek

Mahlul ne demek Osmanlıca?

Diğer tarafı delinmiş ve kazınmış bir şey.

Mahpus Osmanlıca ne demek?

Arapça kökenli, tuzağa düşürülmüş, hapsedilmiş, kilitli anlamına gelen sıfat.

Mahmiye ne demek Osmanlıca?

(ﻣﺤﻤﻴّﻪ) i. (Ar. maḥmі “maḥmiyyeden korunmuş”) Düşmandan korunmuş ve surlarla çevrili büyük şehir: “Mahmiyye-i Edirne.” Matlabınızın Mahmiyye-i Rahat’ı ise: Ey Nebi / Allah’ın vaadine razı olmak onun kolay yoludur (Nâbî).

Mahdut ne demek Osmanlıca?

Mahdut, Arapça hdd kökünden türemiş bir kelimedir. Dilimize Arapçadan gelmiştir ve yaygın olarak kullanılır. Mahdut, sınırlı veya kısıtlı anlamına gelir.

Mahlule ne?

(ﻣﺤﻠﻮﻟﻪ) i. (Ar. maḥlūl, maḥlūl’den) Kocası ölmüş kadın, dul.

Eski Türkçede Mahdum ne demek?

Arapça χdm kökünden gelen bir kelime olup, hizmet edilecek, efendi anlamına gelen maχdūm مخدوم anlamına gelir.

Mahpus hangi dil?

Arapça “maḥbūs” kelimesinden türemiştir ve “kilitli, hapsedilmiş (kişi)” anlamına gelir. Türkçede de tüm hapsedilmiş kişiler için genel bir terim olarak kullanılır.

Mapus hangi dil?

Arapça ḥbs kökünden gelen bir ödünç kelimedir, maḥbūs محبوس, “hapsedilmiş” anlamına gelir. Bu kelime, Arapça ḥabasa حبس “hapsedilmiş” fiilinin mafˁūl biçimindeki pasif fiil sıfatıdır. Daha fazla bilgi için Hapsedilme konusuna bakın.

Yahud ne demek?

Türkçe’deki “Yahudi” kelimesi Arapça يهود (Yahud) kelimesinden gelir. Yahudi kelimesi Türkçe’deki Arapça (Mūsawī) kelimesinden gelir ve “Musa’nın izinde” anlamına gelir.

Osmanlıca Mütena ne demek?

1. En iyiyi, en güzeli yaratmaya özen gösterilmiş; “Rafine bir sanat eseri.” 2. Üstün nitelikleriyle akranları arasından sıyrılmak, önemli bir yer işgal etmek, seçkin, önemli, anlamlı olmak: “Terbiyeli bir adam.” Bir Mutenâ Gazino (Reşat N.

Osmanlıca meyus ne demek?

Bu kelime Arapça kökenli olup “umutsuz, ümitsiz, moralsiz” anlamlarına gelmektedir.

Muhammes ne demek Osmanlıca?

Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen bir şiir biçimidir. Bir Muhammed’in ilk beş dizesindeki son dizenin, aynı beş dizenin diğer dört dizesiyle uyak yapması gerekmez. Beşlerin sayısı bir kayda bağlı değildir.

Osmanlıca muazzam ne demek?

Bu kelime bir şeyin boyutunu, önemini veya etkisini vurgulamak için kullanılır. Kökeni: “Muazzam” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “عَظِيم” (dayanıklılık) kelimesi büyük ve kudretli anlamına gelir.

Mahdud ne demek?

(ﻣﺤﺪﻭﺩﻳّﺖ) i. (Ar. maḥdūd, -iyyet ve maḥdūdiyyet yapay mastar ekiyle) Sınırlama, sınırlama durumu.

Inhisar ne demek Osmanlıca?

“İnhisar” teriminin Türkçe-Türkçe Sözlük’teki (Osmanlı Dönemi) anlamı: Bir işin veya bir mülkün yönetimini bir kişiye veya ele vermek.

Muhammes ne demek Osmanlıca?

Muhammes, beş dizelik bölümler halinde söylenen bir şiir biçimidir. Bir Muhammed’in ilk beş dizesindeki son dizenin, aynı beş dizenin diğer dört dizesiyle uyak yapması gerekmez. Beşlerin sayısı bir kayda bağlı değildir.

Mahv Osmanlıca ne demek?

[1] yıkım, tahribat, yok olma, çöküş, çürüme. [2] insan kusurlarından arınmış olma durumu. [3] kendini inkar etme. [4] yok etme, ortadan kaldırma.

Mübtelâ ne demek Osmanlıca?

Sıkıntıda, hasta, çaresiz, huzursuz, sıkıntılı, sevgi dolu, tutkulu.

Mafiha osmanlica ne demek?

Kubbealtı Sözlüğü (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, onun içindeki” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ telaffuzunda geçer ki “dünya ve dünyada olan her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Galib) olacaktır.

Tavsiyeli Bağlantılar: Aha Serum Ile Ne Kullanılmaz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Oral Escort