Tanrı kötülüklere neden izin verir?
Tanrı, kendilerine yakın bir şekilde bağlı olan daha büyük bir iyiliğin değerinden daha az değere sahip olan bazı kötülüklere izin verir (özgür iradeli insanların yaratılışı yoluyla). Tanrı kötülüğü ortadan kaldırırsa, daha büyük iyiliği de ortadan kaldırmalıdır.
Allah cezayı neden erteler?
Eğer Allah insanları işledikleri suçlardan dolayı hemen cezalandırsaydı, yeryüzünde tek bir canlı kalmazdı. Fakat Allah bunu belli bir süre erteliyor. Zamanı gelince ne yapacaksa onu yapıyor. Çünkü Allah kullarını her zaman görüyor ve gözetliyor.
Allah olaylara müdahale eder mi?
İslami inanca göre, Tanrı ile kulu arasındaki ilişki sürekli ve canlıdır. Allah, kullarını her zaman gözetir ve gerektiğinde müdahale eder.
Allah neden kotulugu yarattı?
Tanrı insanı böyle bir dünyada onu sınamak için yarattı. Sınama amacı insanın bu dünyada ve ahirette mutluluğudur. Bu durumda Tanrı’nın tüm iradesi iyilik içindir. Kötülük, özgür iradenin ve insana verilen diğer fırsatların kötülük için kullanılmasından kaynaklanır.
Tanrı kendini yok edebilir mi?
Her şeyin kavramında ayrıca “kendini yok etmek” ve “kendisinin bir kopyasını yapmak” da vardır. Ama evet, bunu yapamaz çünkü bu onun tanımını ihlal eder. Bu durumda, Tanrı “her şeye gücü yeten” değildir. Kendini yok etseydi, ebedi tanımına uymazdı ve Tanrı olmazdı.
Augustinus Tanrı kötülüğe neden izin veriyor?
Augustine’e göre, insanların günahları kötülüğün sebebidir. Ortaçağ Hristiyan düşüncesini büyük ölçüde etkileyen filozoflardan biri olan Augustine’e (MS 354-430) göre, Tanrı insanı günahsız yarattı ve onu kötülükten izole edilmiş bir dünyaya yerleştirdi.
Allah kotulerin cezasını verir mi?
Kötülüğün cezası eşit bir kötülüktür; fakat kim affeder ve düzeltme yoluna girerse, Allah onu ödüllendirir. Şüphesiz ki O, zalimleri sevmez. Kötülüğün cezası eşit bir kötülüktür. Kim affeder ve barışırsa, onun cezası Allah’a aittir.
Allah hükmünü değiştirir mi?
Bir ayetin anlamını değiştirdiğimizde veya bir kenara bıraktığımızda, ya daha iyisini ya da benzerini getiririz. Allah’ın her şeye gücü yettiğini bilmiyor muydunuz? Biz, daha iyisini veya benzerini getirene kadar bir ayeti neshetmiyoruz veya unutturmuyoruz.
Allah zalimi affeder mi?
Bundan hiçbir şey elde edemezsin. (Allah) ya onların tövbesini kabul eder ya da yaptıkları yanlışlardan dolayı onları cezalandırır. Bu konuda yapabileceğin hiçbir şey yok. Allah ya onların tövbesini kabul eder ve onları affeder ya da zalim oldukları için onları cezalandırır.
Allah hangi davranışları sevmez?
Allah kibirli ve gururlu olanları sevmez. Kibir, rehavet ve şımarıklık kötü ahlaklı insanlarda görülen övgüye değer davranışlardır.
Allah kadere müdahale eder mi?
Tanrı, doğanın yasalarını ihlal etmeden gerektiğinde müdahale eder. Ancak bu müdahalenin nasıl ve ne ölçüde gerçekleştiğini yalnızca Tanrı bilir.
Allah kulunu yardımsız bırakır mı?
Müminler, tevekküllerini ve güvenlerini yalnızca Allah’a koymalıdırlar. Allah size yardım ederse, sizi kimse yenemez. Allah sizi çaresiz bırakırsa, O’ndan başka size kim yardım edebilir? Bu nedenle, müminler yalnızca Allah’a güvenmelidirler (32).
Allah bizi ne amaçla yarattı?
Onun temel görevi Allah’ı tanımak, O’na kulluk etmek, insani ve ahlaki değerlere uygun yaşamak ve ebedî hayata hazırlanmaktır.
Çocuklar neden ölür islamda?
İslam öncesi Arap Yarımadası’nda bazı ebeveynler çeşitli nedenlerle bazı çocuklarının hayatına son veriyordu. Bu olgunun başlıca nedeni yoksulluk; namusu koruma düşüncesi, şanssızlık, fiziksel engeller ve fedakarlık isteği de öldürmenin diğer nedenleridir.
Allah bize ihtiyacı olmadığı halde neden yarattı?
– Bir hadiste Allah şöyle buyuruyor: “Ben gizli bir hazineydim. Bilinmek, bilinmek istedim, bu yüzden varlıkları yarattım ki beni tanısınlar ve gizli güzelliğimi ve mükemmelliğimi fark etsinler.” Dolayısıyla yaratılışın gerçek amacı Tanrı’nın bizi tanıtması ve Kendisi hakkında bilgi vermesidir.
Tanrı iyi olmak zorunda mı?
Cevap hayırdır; aslında Tanrı’nın, yok eden, zulmeden, sıkıntı veren, intikam alan, hesap soran, aşağılayan, aşağılayan, engelleyen, zarar veren ve öldüren gibi isimleri de vardır. Peki bu özellikler kötü müdür? Elbette inananlar için kötü değildir, çünkü Tanrı iyi olmalıdır.
Tanrı paradoksu nedir?
Doğayı, insanları, evreni ve maddeyi yaratan bir varlığın kendisi için hiçbir şey yapamaması (eğer yaratılmış olan her şeyi bir varoluş biçimi olarak düşünürsek) gerçeğinden daha acı verici bir şey muhtemelen yoktur. Yaratılmamıştır ve bitmeyecektir. Kendini artıramaz, azaltamaz, bölemez veya büyütemez.
Tanrı bizi neden yarattı?
Belki de Tanrı bunu bize insanın hayat üzerinde hiçbir gücünün olmadığını öğretmek için yaptı. İnsan kendine hayat veremez ve insan canlı hiçbir şey yaratamaz.
Teodise kötülük problemi nedir?
Din felsefesinde teodisi, kötülüğün Tanrı’nın mutlak iyi olduğu fikriyle nasıl uyumlu olduğunu açıklama girişimidir. Başka bir deyişle, kötülüğe karşı Tanrı’nın adaletini ve doğruluğunu savunmak, “Tanrı’yı kötülük sorununa karşı savunmak” anlamına gelir.
Tavsiyeli Bağlantılar: 15 Yaşında Biri Çalışabilir Mi