Nefis nasıl bir şeydir?
Nefis veya Nefs (نفس) Arapça kökenlidir ve sözlükte ruh, bir şeyin kendisi, ruh, insan bedeni, ceset, kan, büyüklük, arzu ve kötü istekler anlamına gelir. Tasavvufta “kendisinde gönüllü hareket, hissetme ve yaşam gücüne sahip ince, buharlı bir madde”dir. Olarak tanımlanır.
Nefis nasıl bir varlıktır?
İnsanın özünü, kendisini, ilahi lütfu, kötü alışkanlıkların ve aşağılık arzuların kaynağını belirten bir terim. İnsanın canlılığını sağlayan algılayan ve bilen unsur. İnsanı diğer canlılardan ayıran ve onu sorumlu kılan çekim gücü, düşünme ve anlama yeteneği.
Ruhla nefis aynı şey mi?
Sevgili kardeşim, zihin ve ruh mekanizmalarının ayrı şeyler olduğuna şüphe yok. Ruh insan dünyasına aittir ve biyolojik bedenin duygusal tarafını temsil eden fiziksel bir olgudur. Öte yandan ruh, komuta evreninden gelen, baş bilincinin bağlı olduğu ve dışsal bir bedene sahip olan bir bilmecedir.
Nefis vücutta nerede bulunur?
Akıl ve ruh beynimizdedir, kalp kalbimizdedir. Buradaki varlıkları bir ampuldeki elektriğin varlığı gibidir. Peygamberler ve evliyalar hariç, her birimiz çok kötü ve inançsız varlıklarız. Bu kötü nefse (nefs-i ammara) denir.
Nefis mi tehlikeli şeytan mı?
Nitekim Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Gerçekten nefis, çok kötülüğü emredendir.” Şeytanın insanlara kurduğu tuzak, kendimize kıyasla zayıftır. Allah Teala şöyle buyurmuştur: “Gerçekten şeytanın tuzağı zayıftır.”
Nefsin renkleri nasıl görünür?
Mesela, nefsin en aşağı tabakası olan Nefs-i Emmare’nin rengi mavidir. Nefs-i Levvama’nın rengi sarı, Nefs-i Raziye’nin rengi yeşil, Nefs-i Mulhim’in rengi kırmızı, Nefs-i Mutmainne’nin rengi beyaz, Nefs-i Marziye’nin rengi siyahtır. Renksizlik hali ise kamil ruhu sembolize eder. Bütün renklerin aslı ve ışığı ise güneştir.
Nefis insanla konuşur mu?
Yüce Allah’ın ayetinde: “Nefis, kötülüğü şiddetle emreder.”[3] buyurulmaktadır. Denilmektedir ki: İnsan kendi kendine konuşur mu? Evet, konuşur.
Nefis ne ile beslenir?
Ruh kötülükle beslenir. Kötülük kalbi yaralar, vicdanı rahatsız eder ve huzuru bozar. Sadece birkaç örnek: Ruh açgözlülüğü destekler.
Allah’ın razı olduğu nefis nedir?
Nefs-i Mardiyye: “Allah’ın razı olduğu ruh mertebesi” demektir. Terim, ayette geçen “marziyye” kelimesinden türemiştir. Esasen bu ruh mertebesi ile bir önceki arasında ayrılmaz bir bütünlük vardır. Çünkü bir kulun Allah’ın rızası olmadan O’ndan razı olması mümkün değildir.
Nefis ölür mü?
En alt seviyede, her zaman kötülüğü emreden “Nefs-i Emmare” vardır. İman, ibadet, ilim ve dua ile ruhun bu seviyesi terbiye edilir ve daha yüksek bir seviyeye yükselir. Bu durumda Nefs-i Emmare ölür ve görevini sinirlere ve damarlara bırakır. Çünkü insanın imtihanı ömrünün sonuna kadar sürer.
İnsan ruhu neye benzer?
İnsan ruhundan bahsettiğimizde, canlılık, bilinç, zeka, algı ve irade gibi niteliklere sahip bir özden bahsediyoruz. İnsanların hayvanlardan farklı olmasının nedeni, ruhlarının farklı yaratılmış olmasıdır. İnsanlar arasındaki farklar, aynı ruh tipi içinde farklı seviyelerde olmalarından kaynaklanır.
Ahirette nefis var mı?
Dünyadaki her şeyin aslı ve gerçekliği cennette mevcuttur. Cennette ruh yoktur. Ruh yoksa günah da yoktur. Harem veya selamlaşma yoktur.
Nefs nasıl ölür?
Tasavvufta ölüm; ruhun arzularını tatmin etmek, ruhun istek ve özlemlerini yok etmek anlamında kullanılır. Ruhu maddi hazlara ve bedensel zevklere yönelten arzu ve isteklerin yok olması, ruhun ölümü anlamına gelir.
Nefsin cinsiyeti var mı?
Bitki ve hayvan ruhu cinsi ifade ederken, insan ruhu türü ifade eder, yani insan ruhu aynı zamanda insanın doğasıdır. Cinsiyet, ten rengi ve dildeki farklılıklar insan ruhunun doğasını değiştirmez. Bu anlamda insanlar arasında sadece sınıf farkı olabilir, doğa farkı olamaz.
Nefis olmazsa ne olur?
Şeytan telkin eder ve ruh ve şehvet gibi duygular onu dinler ve günah işler. İnsanın kötülük ve günah işleme yeteneği ruhu ve şeytandan kaynaklanır. Ruh ve Şeytan olmasaydı insan melek olurdu ve meleklerinki gibi rütbesi sabit kalırdı.
Nefis ne yapar?
Ruh, iyi ile kötü arasındaki savaş alanıdır. Kişi, kendisiyle savaştığı ve onu pislik ve kötülüklerden arındırdığı ölçüde ruhsal olarak yükselir ve kurtuluşa ulaşır. Arzularına ne kadar köle olursa, o kadar hayal kırıklığına uğrar. Ruhun fethi kişiyi bir sultan yapar, ruhun arzularına teslim olmak ise kişiyi ruhun hizmetkarı ve kölesi yapar.
Allah’ın razı olduğu nefis nedir?
Nefs-i Mardiyye: “Allah’ın razı olduğu ruh mertebesi” demektir. Terim, ayette geçen “marziyye” kelimesinden türemiştir. Esasen bu ruh mertebesi ile bir önceki arasında ayrılmaz bir bütünlük vardır. Çünkü bir kulun Allah’ın rızası olmadan O’ndan razı olması mümkün değildir.
Kurana göre nefs nedir?
Arapçada “ruh”, ruhların yaşamının dayandığı öğeyi ifade eder. Öte yandan nefs, insanın özü ve anlamı olarak adlandırılır. İnsanın ruhsal öğesi de bu adla anılır. Bazen nefs, ruh anlamına gelir.”
Nefis ne ile beslenir?
Ruh kötülükle beslenir. Kötülük kalbi yaralar, vicdanı rahatsız eder ve huzuru bozar. Sadece birkaç örnek: Ruh açgözlülüğü destekler.